【香港政府,知唔知道乜野叫開年?】/Edkin

Screenshot_2016-02-09-10-19-17-1

Hk01 陳焯輝攝

除夕夜,良景邨領展(領匯)「管理員」,深水埗食環,一路糾纏小販到年初一。 我話,咁搞法遲早搞到小販嗱刀斬人。估唔到去到初二,竟然變左騷亂。圍毆,扔磚頭,仲要開鎗。

2016-02-09 13.10.28

深水埗桂林街夜市,年初一

1454960370549SL4_198D88F0F4FB5E792FB1AB6697B06774

良景邨夜市 市民對「管理員」

香港唔係大陸。香港仍然相當尊重傳統。社會平時幾咁奉公守法,只要唔係偷搶砸殺,一般係大時大節都會偏向網開一面。我幾十歲人,由細到大,新年都係去鹿頸燒炮仗, 年初一到三私家車都係周街泊, 小販攤檔又會好似我地以前細個既時候咁一街都係。

點解可以咁?因為未開年。新一年大家都想開開心心好意頭,唔要意外,唔要血光,唔上衙門,唔收告票。食環同警察都係人,諗法都係一樣:新年嗰幾日根本冇人想開工,迫不得已要當值,都唔想同市民勞氣,又拉又鎖再俾人問候老母,貪好意頭?所以約定俗成幾十年,年初一到三,你不犯我我不犯你,只要初四之後一切如常,大家俾面,幾十年來何來有事?

所謂斷人衣食猶如殺人父母。如果冇指令,食環斷唔會對街邊小販嚴厲執法。究竟係乜嘢人講明要對小販趕盡殺絕?要破壞幾十年來新年期間康泰和睦的氣氛?如果冇指令,懶過鬼既警察點會新年流流掃人地場,點會帶定盾牌去旺角? 究竟係乜野人係都要年初二搞到市民同警察爆缸見紅先至開心?

我做左幾十年香港人,睇到今日咁既情況,我好憤怒。我唔係嬲有人扔磚頭(新年做幾日生意你嚟掃__我?),我亦都唔係鬧警察開槍(呢班人竟然係我面前圍毆我同事?);我憤怒,係因為有人一早寫好劇本,故意令食環同警察挑釁市民,令香港人用血光嚟開年。係香港人大家頭破血流之際,淫淫笑咁去領功:嗱你睇吓「本土」、「港獨」 、幾混亂!? 唔係我同我冚家精靈既官員管好香港既教育同保安,重得掂?

各位,今次係有劇本既。香港政府同中國政府最期待的畫面已經出現。

Screenshot_2016-02-09-13-13-17-1

傳統初二食完開年飯先至開年,唔講衰嘢。不過既然今年提早,就唔爭在咀咒挑撥香港平安和樂,重要出賣香港既人冚家拎,收尾幾年過唔得人世,然後早死永遠輪迴地獄。

作者Facebook專頁:https://www.facebook.com/edkinphoto

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s